Ce este Polygon? Criptomoneda MATIC
In 2017, trei dezvoltatori indieni, (Sandeep Nailwal, Jaynti Kanani si Anurag Arjun), au cautat o solutie la problemele Ethereum, ceea ce a dus la crearea retelei Matic (care a devenit acum Polygon). Un lucru de remarcat aici este ca, desi s-au rebrandat in reteaua Polygon, criptomoneda se numeste totusi MATIC.
De-a lungul anilor, Ethereum a adus tot felul de progrese in spatiul cripto, inclusiv contracte inteligente si aplicatii descentralizate cu dobanda ridicata. Cu toate acestea, se confrunta cu trei mari provocari.
Prima este problema debitului scazut, care este un mod elegant de a spune ca Ethereum poate gestiona doar 30 de tranzactii pe secunda. Aceasta viteza de procesare este considerabil scazuta, deoarece multe alternative pot procesa mai multe tranzactii in acelasi interval de timp.
De exemplu, blockchain-ul Cardano realizeaza aproximativ 257 TPS, in timp ce retelele Solana si Polkadot pot procesa pana la 65.000 si, respectiv, 1.000 de tranzactii pe secunda.
In al doilea rand, reteaua Ethereum nu este usor de utilizat, deoarece participi efectiv la o licitatie impotriva tuturor celorlalti care doresc sa plateasca pentru una dintre acele 30 de tranzactii. Pe scurt, asta inseamna ca este scump, cum ar fi 20 USD sa-i trimiti prietenului tau 1 USD.
In cele din urma, blockchain-ul Ethereum ofera dezvoltatorilor optiuni limitate. Toate proiectele Ethereum ruleaza pe aceeasi retea si au un debit similar. Acest lucru implica faptul ca ei impartasesc toate problemele Ethereum, fara exceptii.
Dar ce se intampla daca ar exista un alt blockchain care sa foloseasca tehnologia Ethereum, oferind in acelasi timp un randament mai mare, comisioane de tranzactie extrem de mici si optiuni mai bune?
Ce este Polygon?
Polygon este o platforma de scalare de nivel doi (L2) care permite aplicatiilor bazate pe Ethereum sa abordeze problemele pe care le-am mentionat mai devreme, valorificand si securitatea Ethereum. Obiectivul sau principal este de a creste utilizarea instrumentelor si aplicatiilor DeFi prin conectarea blockchain-urilor.
Reteaua gazduieste in prezent peste 3000 de aplicatii descentralizate (dApps), dintre care peste 80 de nume mari au migrat din lantul principal Ethereum. Deoarece Polygon este atat de similar cu Ethereum, multi dezvoltatori care creeaza instrumente utile, migreaza de la Ethereum in alte blockchain-uri EVM. Cum ar fi Polygon, pentru a le creste acoperirea si utilizarea.
Ce este EVM?
EVM inseamna Ethereum Virtual Machine si este codul rulat de computere din intreaga lume pentru a indeplini contractele inteligente ale blockchain-ului. Polygon are un EVM, dar la fel si Binance Smart Chain, Fantom si alte cateva retele mari… toate folosesc codul principal Ethereum.
Deoarece ruleaza practic acelasi cod, dezvoltatorii isi pot muta pur si simplu codul intr-o noua retea si va functiona la fel, fara multe modificari.
Cand vorbim de Polygon, cei mai multi ne gandim la Polygon Proof-Of-Stake, care este pur si simplu un sidechain catre Ethereum care utilizeaza un mecanism de consens. Exista si alte cateva modificari la acest sidechain, dar ceea ce-l face deosebit este rapiditatea si capacitatea de a gestiona mult mai multe tranzactii pe secunda, insemnand de asemenea, ca este mult mai accesibil utilizatorului final.
Lantul Polygon POS este doar o modalitate de a scala Ethereum si intentioneaza sa creeze multe solutii pentru ca utilizatori.
Pentru utilizatorii ca tine si ca mine, putem rezuma Polygon intr-o singura propozitie: Ethereum, dar cu taxe de gaz super ieftine. In acest moment, pentru a transfera Ethereum dintr-un cont in altul, taxa este de 30 USD. Cu toate acestea, in reteaua Polygon, este mai putin de 1 cent.
Personal, Polygon si Binance Smart Chains sunt cele doua blockchain-uri DeFi pe care le recomand utilizatorilor noi.
Cum functioneaza Polygon?
Polygon este condus de solutia de scalare Layer-2 si de protocolul Proof-of-Stake, servind drept ceea ce se numeste Commit Chain pentru lantul principal Ethereum. Daca nu sti ce este Commit Chain, acesta functioneaza ca o retea de tranzactii care opereaza aproape de un lant principal; prin urmare, Polygon, functioneaza de fapt alaturi de Ethereum.
Lanturile Polygon Commit grupeaza grupuri de tranzactii si le proceseaza pe toate impreuna inainte de a trimite datele inapoi la lantul principal.
Gandeste-te asa. In loc sa trimita un videoclip intreg cu toate tranzactiile, Polygon trimite doar un singur instantaneu din cand in cand, astfel incat lantul Ethereum sa poata intelege in continuare ce se intampla fara a procesa o multime de date. Acesta este motivul pentru care reteaua Polygon poate procesa pana la 65.000 de tranzactii pe secunda.
Expertii prevad ca va veni un moment in care Polygon va gazdui mii de lanturi care lucreaza mana in mana cu Ethereum pentru a creste debitul la milioane de tranzactii pe secunda.
Arhitectura Polygon ruleaza pe un sistem cu patru straturi care cuprinde stratul Ethereum, stratul de securitate, stratul de retele Polygon si, in final, stratul de executie.
Stratul Ethereum este format din diferite contracte inteligente bazate pe Ethereum. Aceste contracte sunt responsabile de staking, aprobarea tranzactiilor si interactiunea dintre blockchain-ul Ethereum si numeroasele lanturi Polygon.
Stratul de securitate functioneaza alaturi de Ethereum pentru a oferi servicii de validare, oferind lanturilor un nivel suplimentar de securitate. Acestea fiind spuse, este important de retinut ca atat straturile de securitate, cat si Ethereum sunt optionale, nu sunt necesare pentru ca Polygon sa functioneze.
Stratul de retele Polygon este ecosistemul de proiecte sau retele blockchain dezvoltate pe Polygon. Fiecare proiect sau blockchain care exista in cadrul acestui ecosistem are propria sa comunitate in care se ajunge la un consens local si se produc blocuri.
Urmeaza stratul de executie, cunoscut in mod popular sub numele de Polygon’s Ethereum Virtual Machine (EVM). Functia sa principala este de a executa contracte inteligente pe blockchain-ul Polygon. Aceasta compatibilitate cu EVM netezeste experienta utilizatorului pentru dezvoltatori si programatori care folosesc lantul Ethereum.
Tokenul MATIC de la Polygon
Reteaua Polygon are un token nativ, MATIC, care s-a tranzactionat la aproximativ 2 USD, cu o valoare de capitalizare de piata de aproximativ 13 miliarde USD. Tokenurile MATIC sunt platite lunar si au o aprovizionare totala de 10 miliarde de jetoane, dintre care aproape 6,8 miliarde sunt deja in circulatie.
Diferenta consta in jetoanele detinute pentru mizarea recompenselor si jetoanele cu un program de lansare blocat in timp despre care vom vorbi mai tarziu.
Dezvoltatorii vandusera aproximativ 3,8% din oferta totala a MATIC la lansarea initiala in 2017… Apoi, in timpul ofertei de schimb initial, a fost vandut inca 19% din oferta maxima. Echipa de dezvoltare detine 16% din totalul ofertei, consilierii au 4%, iar recompensele de miza ajung la aproximativ 12%. De asemenea, ecosistemul are deja 23,33% din aprovizionare, in timp ce 21,86% au mers catre fundatia Polygon.